Paloturvallisuusviikko, palovaroitinpäivä 01.12.2020 torstai 26. marraskuuta 2020

Toimiiko palovaroittimesi?

Valtakunnallisena paloturvallisuuspäivänä 1.12. on oivallinen hetki tarkistaa oman kodin palovaroittimien toiminta.

Palovaroitin on äärimmäisen tärkeä, sillä savu voi täyttää asunnon jo muutamassa minuutissa, vaikka palonalku itsessään olisi pieni. Vuonna 2017 suomalaisissa kodeissa syttyi yhteensä 2921 tulipaloa. Jopa puolessa tulipaloista havaittiin, että asunnosta puuttui palovaroitin tai se ei toiminut.

Tässä taloyhtiössä asukkaat hankkivat ja asentavat asunnon palovaroittimet itse sekä pitävät huolta, että varoittimet toimivat. Lain mukaan jokaisessa asunnossa tulee olla riittävä määrä palovaroittimia, yksi palovaroitin jokaista 60 asuinneliötä kohden. Testaa siis oman asuntosi palovaroittimet säännöllisesti kerran kuussa.

isännöinti seinäjoki

10 vinkkiä tulipalon ehkäisyyn

Voit vähentää ja ennaltaehkäistä tulipalon riskejä ja kodin palovaaroja etukäteen näillä vinkeillä.

  1. Tutustu taloyhtiön pelastussuunnitelmaan.Selvitä, mitä kautta poistut asunnostasi tulipalon sattuessa.

  2. Tarkista palovaroittimen toiminta kerran kuussa ja vaihda tarvittaessa paristot. Asunnossa pitää olla yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohden ja asunnon joka kerroksessa omansa. Taloyhtiö vastaa sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta.

  3. Hanki kotiin sammutuspeitto.

  4. Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla. Älä jätä palavaa kynttilää vartioimatta.

  5. Ole aina varovainen, jos tupakoit.

  6. Noudata sähkölaitteiden käyttöohjeita ja korjauta vialliset laitteet ja johdot ammattilaisella. Älä jätä laitteita latautumaan, kun lähdet pois kotoa. Käytä vain ehjiä ja hyväkuntoisia latureita. Varoitusmerkki on laturin tai laitteen kuumeneminen latauksen aikana.

  7. Lieden, uunin, mikroaaltouunin tai television päällä ei saa säilyttää mitään tavaraa.

  8. Kiuasta, patteria tai lämmitintä ei saa peittää. Kuivata pyykit aina muualla kuin saunassa.

  9. Anna takkasi hiilloksen hiipua rauhassa. Sulje savupelti vasta, kun hiillos on sammunut kunnolla.

  10. Rappukäytävissä ei saa säilyttää ylimääräisiä tavaroita, esimerkiksi lastenrattaita tai asuntokohtaisia kynnysmattoja.

Ensimmäiset sekunnit ovat ratkaisevan tärkeitä palontorjunnassa. Jos naapurissa palaa tai rappukäytävässä on savua, soita hätänumeroon 112 ja pysy sisällä asunnossasi ovet suljettuina.

Jos palo syttyy asuntosi keittiössä, sammuta liesituuletin ja tukahduta palo kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Älä käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.